Skadarsko jezero


Skadarsko jezero svojom površinom Crnoj Gori pripada sa 2/3, a Albaniji pripada 1/3 1983.g. dio jezera koji pripada Crnoj Gori proglašen je Nacionalnim parkom. Osim bogatstva bilja, riba i ptica tu su jedinstvene vrste vegetacije močvare. U jezeru se nalaze 30ak mijesta koja su ispod nivoa mora i zovu se sublakustrični izvori ili oka, najdublje je oko Radus na 60m ispod mora. Preko 264 vrste ptica su našle svoje stanište baš na Skadarskom jezeru.U jezeru se nalazi 50 manjih ostrva sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima.Tu su i manastiri: Moračnik iz vremena vladavine Balše III i manastir Starčevo i mnogo manjih crkvica. Na brežuljku iznad jezera nalazi se grad-tvrđava Žabljak izgrađen još u srednjem vijeku. Tu su ostaci grada Obod gdje je bila prva štamparija u ovom dijelu Evrope. Sem grada-tvrđave Žabljak tu su još i tvrđava Lesendra (XVIII vijek), u blizini manastira Ostros je bunar iz 1001.g. koji još uvijek služi svojoj namjeni. Manastir Kom, zadružbina Crnojevića, na Odrinjskoj gori izgrađen je između 1415. i 1427.g. 
-VIRPAZAR
Mjesto na Skadarskom jezeru koji je nekad bio važan privredni centar u Crnoj Gori. Danas je interesantan turistima, posebno u decembru kada se održava gastronomska manifestacija ‚‚ Dani ukljeve ribe i vina‚‚.
-RIJEKA CRNOJEVIĆA 
Poznata je po dobrom vinu i bogatim vinogradima. Rijeka je dugačka 13 km i u njoj se nalaze mnoga ostrva od kojih je najpoznatije Odrinjska gora. Rijeka Crnojevića se spominje i kao rodno mjesto slikara Petra Lubarde (1907. - 1974.)