Tivat


Tivat je grad i luka na istočnoj obali Boke Kotorske. Arheološka istraživanja pokazala su da je još u starom vijeku na mjestu današnjeg grada postojalo naselje. Ime je dobio po ilirskoj kraljici Teuti koja je još u III vijeku u njemu imala ljetnikovac i vrt. U srednjem vijeku je pretvoren u ljetovalište Kotorske vlastele i iz tog vremena postoje brojne vile i ljetnikovci. 1551.g. izgrađena je kapelica Sv Roko koju je sagradila porodica Bolića, a 1900.g. na mjestu male kapele izgrađena je crkva. Tivat je poznat i po gradskom parku, pravoj maloj oazi u sred grada, u koji su pomorci donosili rijetke primjerke raznih biljnih vrsta. Izgradnjom moderne marine za luksuzne jahte, Port Montenegro, grad je postao privlačan mnogobrojnim ljubiteljima ovih luksuznih ‚‚ljubimaca‚‚. Osim luke tu je i aerodrom što čini ovaj grad vrlo važnom početnom destinacijom turista iz cijelog svijeta. 
Tivat ima tri ostrva:
OSTRVO CVIJEĆA (PREVLAKA) 
je poznato po crkvi Sv Trojice koju je sagradila i kao monahinja tu provela svoj vijek Ekaterina Vlastelinović nakon što je ostala bez muža. U XII vijeku na ostrvu je Sveti Sava postavio stolicu zetskog episkopa na mjestu benediktinskog manastira i tu sagradio manastir posvećen Sv Arhanđelu Mihajilu.
OSTRVO SV. MARKO (STRADIOTI) 
nalazi se preko puta Ostrva Cvijeća i ima 400m dugu plažu.Ostrvo je poznato po brojnim uvalama i maslinama.
GOSPA OD MILOSTI, 
ostrvo udaljeno od kopna svega 800m i na njemu se nalaze crkva Gospa od Milosti posvećena začeću Presvete Bogorodice i samostan, nastali u drugoj polovini XV vijeka.
GORNJA LASTVA
 se nalazi na brdu Vrmac između kotorskog i tivatskog zaliva. Kuće, izgrađene od kamena sačuvane su još iz XIX vijeka, od tad postoji i seoski mlin za masline kojim se one uz pomoć ljudske snage obrađuju i danas. Od XIV vijeka tu je župna crkva Sv Marije sa brojnim relikvijama, a starija od nje, crkva Sv Vida sagrađena je u IX vijeku i nalazi se na istoimenom brdu iznad Gornje Lastve.
TIVATSKA SOLILA
Područje Solila sa nalazi u močvarnom dijelu priobalnog pojasa Tivatskog zaliva i zahvata  neiskorišćeno poplavno područje u predjelu Grbaljskog polja. 
Prije 60 godina je na tom području predviđena aktivacija solane, sa izgrađenim kristalizacionim bazenima, sistemima dovodnih – odvodnih kanala i komunikacionim nasipima. Međutim, nije počela sa radom. 
Solila su isparcelisana i površina svakog bazena iznosi oko 3 hektara (150x200m). Ukupna površina lagune je oko 150 ha. Slivu Solila pripadaju dvije rijeke: Široka i Koložun.